Pulsklokke!

I dag har jeg endelig fått kjøpt noe jeg har ventet leenge på å få tak i. Nemlig pulsklokke. Jeg har brukt dette tidligere som et hjelpemiddel for ME-en, men den klokken tålte ikke å brukes så mye i hverdagen som jeg trengte den til. Og den hadde sånn målebånd under brystet. Veldig upraktisk hvis du skal bruke den mye.Jeg liker å tulle med at jeg hadde så høy puls at klokka ble utslitt. Nå har jeg kjøpt en hvor pulsen måler på håndleddet, og den er i tillegg oppladbar. Det er også viktig nettopp fordi batteriet på den gamle gikk raskt når den ble målte puls hele dagen. 

Grunnen til at jeg vil ha pulsklokke igjen er fordi det er et kjempeflott hjelpemiddel for å måle hvordan pulsen svinger i ulike aktiviteter. For eksempel når jeg går fra sittende til stående. Når jeg går turer, når jeg går innendørs osv. For jeg kjenner at det svinger fælt. Nå ønsker jeg å dokumentere det litt mer og se om tallene forteller meg noe om formen min. For jeg har lagt merke til at jeg har i gjennomsnitt høyere puls når jeg har dårlige dager enn når jeg har gode. Det eneste unntaket er da kroppen er pumpet med adrenalin og jeg TROR jeg har en god dag, men egentlig er ganske dårlig. Da er pulsen høy selv om jeg TROR jeg er bedre. 

Målet er å holde pulsen under 100 når jeg sitter og under 120 når jeg reiser meg opp. Jeg har lagt merke til variasjoner på gode og dårlige dager. På dårlige dager kan pulsen fly opp i 140 da jeg reiser meg fra sittende i sofaen og jeg har generelt høyere hvilepuls. På gode dager er det ofte mer "normalt" i hvile og ligger ofte da rundt 80. Jeg vet at det er UMULIG å ta hensyn å holde meg under 120 hele tiden, men det skal være en rettesnor for meg. Det er for eksempel umulig å holde seg under 120 på en dårlig dag når jeg får 140 når jeg reiser meg opp for å gå på do. Noen ting må man jo selvfølgelig, men da vet jeg at jeg må holde meg roligst mulig. Jeg vet ikke om dette vil gjøre noe med formen min, men jeg synes alltid det er gøy å få tall på ting og det kan være interessant å prøve dette igjen. Sist gang ble jeg overrasket over hvordan pulsen hoppet jeg fikk en pekepinn på hvordan ting EGENTLIG stod til. Har også blodtrykksmåler og pulsmåler som de bruker på sykehuset for å være sikker på at avlesningene nogen lunde stemmer.

De pulsklokkene som måler på håndleddet er gjerne litt mer unøyaktige enn de som måler med bånd under brystet. Men å gå med det båndet dag ut og dag inn er ikke helt idéelt da man også sliter med temperaturreguleringen, ehm, you know?

Dette har i alle fall fungert bra for meg før, og særlig når det gjelder å vite om jeg har en god eller dårlig dag. Det er ikke alltid kroppen og hodet er enig. I tillegg kan jeg kanskje også skjønne om det er adrenalin eller ikke hvis jeg føler jeg har en god dag, MEN pulsen er like høy som den er på dårlige. 

Til syvende og sist tror jeg dette blir en fin rettesnor for meg nå som jeg har vært bedre enn på lenge. Jeg driver fremdeles å kommer meg etter påskeferien, men I'm getting there. Det tar bare litt lengre tid enn jeg trodde og ønsket.