2017 - Året for store ytterpunkter

Nytt år, nye muligheter?

Så var det den dagen igjen. Hvor man skal reflektere over året som har vært, mens man gleder seg og stiller seg undrende til hva det nye året bringer.

I dette øyeblikk sitter jeg alene i sofaen og ser på reality. Det får meg til å slappe av. Ikke blir jeg engasjert og ikke trenger jeg å bruke hodet. Håkon er på familiemiddag, men jeg var ikke i form til å bli med, og det er helt greit siden formen er dårlig.

Ytterpunker

2017 har vært året med store ytterpunkter. 12. Desember 2016 fikk pappa et kraftig hjerneslag og det preget mye av inngangen til det nye året. Mye uvisshet og vanskelige følelser. I tillegg var jeg og Håkon i gang med boligjakt og trengte å komme oss ut fra der vi bodde. Jeg var mye dårlig og hadde ikke spesielt mye energi til noen ting etter å ha vært hjemme i Kongsvinger og hjulpet pappa mens han var på rehabilitering. Det var selvfølgelig verdt det og det var godt å føle at det var ting man kunne bidra med.

Huskjøp!

Mot sommeren var formen fremdeles ganske dårlig, men nå begynner det å skje litt. Jeg og Håkon byr på et flott hus på Os, like utenfor Røros. Og vi skulle bli huseiere like over sommeren! Snakk om helomvending i det som egentlig hadde vært et ganske bedritent år frem til da.

Bodø - Byen der hjertet mitt bor

Før vi flyttet, prøvde jeg å komme meg litt ut på de få solskinnsdagene vi hadde. I tillegg prøvde jeg å lade opp til bryllupet til tanten min i Juli. Det var nemlig på Kjerringøy, utenfor Bodø og det er en to-dagers kjøretur fra Røros, og for meg er ikke fly aktuelt. Flyplasser er ikke spesielt ME-vennlig, samt flyskrekk fører til stress, som igjen forverrer formen. Så det ble bil! Men det at jeg tok det med ro frem mot sommeren, gav resultater. Jeg kom meg nemlig til Bodø og Kjerringøy og fikk årets høydepunkt der. Å få være med på bryllup, samt å få se Bodø og alle de stedene jeg var så mye da jeg var liten, var bare helt magisk! Det krevde ufattelig mye, og jeg ble dårlig i etterkant, men det er sjelden noe er så verdt forverring som den turen der. Det var også den første ordentlige ferien kun jeg og Håkon har hatt sammen etter at vi ble kjærester for 5 år siden. Det ga definitivt mersmak og jeg kunne ønske jeg klarte mye mer av det. Forhåpentligvis i fremtiden, og nå fikk vi jo se at med tilpasning, så er slike turer mulig innimellom <3

Flytting

Like etter at vi kommer tilbake, begynner flytteprosessen. Heldigvis fikk vi mye hjelp, og alt jeg trengte å gjøre, var å passe på hundene. Og det var vel egentlig det jeg klarte å gjøre også. Helt ærlig var jeg fremdeles ganske tåkelagt etter Bodøturen og husker veldig lite av selve flyttingen. Men jeg glemmer ikke hvor godt det var å få noe eget! Vi har alltid bodd i små leiligheter, og nå hadde vi plutselig all verdens plass! Huset er vel og merke et oppussingsobjekt, noe vi må ta over tid. Ingenting som må gjøres umiddelbart, og jeg har selv lært å sette pris på strietapeten på stuen - inntil videre, og selv om jeg gleder meg til den er dekket med ny veggpanel.

26167744_10154912026347001_777887485743609094_n.jpg

Næringsdrikker og dårlig form

Siste halvåret har vel og merke vært veldig tøft. Formen blir alltid dårligere på høsten og vinteren og smertene blir sterkere. Sammen med de, kommer søvnproblemene enda tydeligere frem også. Ikke spør hvorfor, men høytrykk og lavtrykk virker til å ha noe å si.

Jeg har nettopp kjøpt næringsdrikker fordi jeg ikke er i form til å lage meg alle måltider selv, og for at Håkon skal slippe å bekymre seg ihjel om jeg får i meg mat mens han er på jobb, eller ikke ,så var dette nødvendig. Ikke bare derfor, selvfølgelig. Kroppen min trenger definitivt trenger å få i seg mer næring. Ingen vits å sitte på gjerdet å gå ned enda mer i vekt. Jeg føler allerede at jeg er for tynn. 

Så må vi ikke glemme Trondheimsweekenden jeg egentlig var for dårlig til og kun satt på hotellrommet hele helgen, haha. Men utsikten var upåklagelig og det var godt å være dårlig et annet sted enn hjemme, hvis det gir mening. Bare det å se noe annet, kjøreturen dit og å være i en annen setting med Håkon var utrolig koselig, til tross for symptomer.

23561629_298021134030959_3975577442817976550_n.jpg

Antologiutgivelse

Men nå må vi ikke glemme min første ordentlige skriveprestasjon! Jeg klarte jo nemlig å få med en liten novelle i Skriveakademiets antologi, "Tar du imot - Tekster om håp". Det var utrolig stort og har gitt meg masse motivasjon til å fortsette skrivingen. Det har også gjort at jeg tør å ta skrivingen mer seriøst! Det var et puff jeg trengte nå.

23472732_10154817199307001_9207473789627322698_n.jpg

Barnet i meg

Jeg er også veldig lydømfintlig og trenger mye hvile. Det skal ikke så mye til før jeg får forverring. Det er så utrolig synd, for jeg ELSKER denne tiden på året. Jeg blir som et barn når det kommer til snø og kan godt ake, base i snøen, snøbade, gå på ski og i det hele tatt. Jeg savner slike ting helt ekstremt og det er så mye jeg ønsker å gjøre. Jeg er egentlig ekstremt barnslig! Elsker å le, tulle og gjøre teite ting som krever masse energi. Men sykdommen tvinger meg til å oppføre meg som en voksen, haha! Jeg setter alltid helsen høyere enn noe annet, så det blir lite barnslig tull de siste fem vintrene. Det er så viktig for meg at kroppen blir godt tatt vare på, foran alt. Slik at jeg kanskje en dag kan gjøre alle disse tingene igjen, i full skala!

BliMEd!

Det må jo også sies. Jeg var så heldig å få bli med i snap-kollektivet BliMEd. Det var også et stort høydepunkt. Bare den gleden over å få ta del i noe større og være med å spre kunnskap og forståelse om ME - Noe som SÅRT trengs. Så folk får se hvordan det er bak fasaden. Bak den tilsynelatende "friske" ME-syke folk møter ute på kafé eller i en annen setting. Snapchat er jo en PERFEKT arena for å vise livet hjemme! Det er en arena hvor man kan dele sekund for sekund.  Søk på: bli_med eller bruk snapcoden:

25299287_10154887471812001_7778937380705485185_n.jpg

Det har også gjort at jeg prøver å være mer aktiv på min egen snapchat for å prøve å dele hverdagen med ME der også. Så legg meg gjerne til på min private også. Søk på: jennycnyborg eller bruk snapcoden:

26057672_10154910651212001_1288202536_n.jpg

Gleder må få være gleder, og sorger må få være sorger

Det er vanskelig for meg å si om det har vært et godt eller vondt år. For det har vært ytterpunkter deluxe gjennom alt som har skjedd. Jeg kan selvfølgelig ikke snakke om alt på bloggen siden mye ikke direkte angår meg. De positive tingene har vært utrolig positive, og de vonde tingene har vært veldig vonde. Men til syvende og sist veier jeg ikke år mot år. Det er nemlig slik at livet består av gleder og sorger. De store gledene blir ikke nøytalisert av de store sorgene det året, slik man ofte kan tenke. Gledene skal få stå alene, som gleder, og sorger, alene, som sorger uten at man mikser alt sammen og ender opp med en nøytral masse! Livet er nemlig ingen nøytral masse. Det består mye av ytterpunkter. Jeg tenker slik: Hadde det ikke vært for det vonde, så hadde heller ikke det gode føltes så utrolig godt!

Pushe på!

Jeg har, i år igjen, prøvd å late som jeg er frisk. Ved å gå en tur oppover Hummelfjell som en "treningsøkt" for så å få en kjempesmell (se bildet under fra den dagen. SÅÅ sprek!). Det kan vel regnes som det dummeste jeg har gjort i år, selv om det var grisedeilig (de første fem meterne. Etter det var det et helvete! Men jeg pushet meg gjennom det, for det er mulig selv med ME, til en viss grad. (Og gikk på en KJEMPESMELL på grunn av det, haha!)). Jeg har sett på studier i håp om at jeg i løpet av nær fremtid skal klare å studere igjen, noe jeg VET ikke er realistisk. Særlig når jeg nå har fått klarsignal for å begynne prosessen med å søke ufør. Optimisten i meg er ekstremt optimistisk! Jeg prøver å tenke at det ikke er spikeren i kisten for arbeidslivet. At jeg bare trenger en god del mer tid på å bli bedre. Jeg kommer i alle fall ikke nøle med å studere igjen eller jobbe hvis jeg en dag blir frisk nok til det. 

Jeg har gjort mange dumme valg som har gjort meg dårligere, men jeg har også gjort mange gode vurderinger for kropp og sinn og funnet en balanse som gjør at jeg i alle fall har det bra, til tross for alt jeg egentlig ønsker å gjøre. Og jeg har funnet mange ting jeg klarer å gjøre, på mitt funksjonsnivå, og er stolt av det. Jeg har satt meg nye mål, funnet nye hobbyer. Jeg har fått flere smilerynker enn bekymringsrynker. Jeg har blitt enda sterkere i meg selv og har tatt et oppgjør med fortiden på en sunn og forfriskende måte. Ja, det er utrolig mye jeg har gjort som er utrolig bra. Det er det jeg velger å fokusere på, for uten motgangen, sorgen eller smerten, hadde jeg aldri i verden utviklet meg så raskt som jeg har gjort i år.

21616324_10154694263142001_7751570255685284613_n (1).jpg

2018

2018 vil bli preget av det at jeg nå må søke ufør. Det vil helt sikkert bli et jo-jo år det også, slik som alle andre år, men det er helt greit det også! For det betyr jo at man har store gleder også! Jeg har ingen forventninger til det nye året. Bare forhåpninger. Her går livet dag for dag, time for time og minutt for minutt.  

Godt nyttår, alle sammen!

 

- Jenny Cornelia