Dårlig form forsinker ting

Jeg tror jeg var litt vel optimistisk da jeg sa at fra 1. Januar, så skulle jeg gå helt vegansk. Når høst- og vinterferien begynte å innhente meg, har det blitt veldig lite krefter til å fokusere på mat. Særlig fordi jeg nesten ikke har kommet meg på butikken. Samt at det skjer mye med tanke på oppussing om dagen. Så det viktigste nå, har vært å få i seg mat, for jeg har tidvis vært for dårlig til å lage noe overhode, noe som også har ført med seg vektnedgang. Så jeg vurderer å få tak i noen næringsdrikker igjen, til formen er mer stabil, også prøver jeg å spise og leve så vegansk som jeg for øyeblikket er i stand til, frem til jeg kan ta mer tak i det igjen. Helsen min MÅ komme først.

Men én ting jeg har bestemt meg for i år: Jeg skal lage nøttestek til jul! Vi får familien min på besøk, så Håkon skal få stå for kjøttmaten, også skal jeg prøve å fikse tilbehør og nøttestek. Den skal lages i løpet av uken, og trenger ikke bli laget på julaften.

 

Så det som skjer nå:

Prioriteringsrekkefølge:

  1. Helsen (Ikke bli verre)

  2. Gå opp i vekt

  3. Gjøre det jeg kan utover mat

Jeg tror det å bli veganer når man har problemer med dagligdagse gjøremål, som å lage mat kan bli en seig prosess når alt er helt nytt. I tillegg er ikke veganske alternativer så tilgjengelig her jeg bor, men det betyr ikke at det ikke er mulig. Men jeg må senke forventningene en stund til hva jeg klarer pr. Nå.

37237F5D-4D8D-426B-9B74-98F8A244FFE0.JPG

Det å BLI veganer er ikke lett. Særlig når man er syk. Å VÆRE veganer er nok lettere. For da innehar man mer kunnskap, kjenner sine alternativer og vet hvor man får tak i ting. Foreløpig er alternativene mine til mat spredt rundt på flere ulike butikkkjeder, og jeg er sjelden i form til å reise innom mer enn én butikk på en tur.

MEN, folkens. Jeg er fast bestemt på at jeg en dag skal nå målet mitt. Leve helt vegansk. Men jeg innser nå at pga helsen min, blir nok veien lengre enn jeg hadde håpet. Men betyr det at man skal gi opp? NEI. Det betyr bare at man må gjøre det man fysisk klarer i det daglige og evt. Ta små skritt hele tiden, til alle vaner og rutiner er byttet ut med nye.

  • Jenny Cornelia

Vegan: Det går opp, det går ned, men mest opp

Etter at jeg bestemte meg for å bli veganer, har ting gått raskere enn jeg hadde trodd. Valgene jeg tar, er mye mer bevisste, selv om jeg fremdeles glemmer meg innimellom. Veganisme handler jo ikke bare om det man spiser. For eksempel har jeg glemt meg i situasjoner hvor jeg trenger klær eller pledd (jeg er veldig glad i pledd!). Men jeg merker også at hver gang jeg gjør en feil, gjør jeg den som regel ikke igjen, og prøver å ikke gi meg selv juling.

Jeg har en haug av garn fra før jeg begynte denne reisen som er uvegansk. Jeg prøver å finne ut hva som er greit for meg og ikke. For øyeblikket, tenker jeg at det å bruke ting jeg allerede har, er greit, men at hvis jeg skal kjøpe nytt garn, blir det bomull og bambus.

Det kan virkelig være frustrerende å skulle endre hele livet sitt, for det er litt slik det føles. Men samtidig, er jeg så STOLT og jeg føler jeg finner tilbake til meg selv igjen.

Men det er ikke til å stikke under en stol at det er en SVÆR omveltning. Særlig når man er syk og har begrensede ressurser helsemessig, og på grunn av det måtte ta ting i helsens tempo. Det krever mye av meg. Har allikevel et mål om å gå 100% vegansk 1. Januar. Derfra og ut, er det no going back, hvis alt går etter planen.

Jeg har gått på noen blemmer med mat også, hvor jeg har hatt så dårlige dager at valget stod mellom å spise uvegansk eller ingenting, fordi alternativet var en tur på butikken, når jeg ikke er i form til å gå opp trappa på do en gang. Det er de verste dagene, og jeg blir lei meg, for jeg lurer på hvordan jeg skal forberede meg på neste slik dag. Også blir jeg i tvil, om jeg noen gang vil klare å bli HELT veganer pga sykdommen. (Men jeg har mange gode veganske forbilder meg samme sykdom som meg, som klarer det! Så det er bare en tanke der og da).

Så det som uten tvil er det morsomste, men også mest krevende og frustrerende, er maten! Jeg ELSKER å lage mat, men det tar vanvittig mye energi. Så det jeg gjør nå, er å finne nye typer mat som er enkelt å lage. Utforske på egenhånd. Gi meg selv frie tøyler. Uten oppskrift!

For eksempel så har jeg lenge vært veldig glad i smoothie til frokost. En flott måte å få i seg masse god og riktig næring. Jeg lager store porsjoner slik at jeg har i flere dager, og evt. kan fryse ned. Og du dæven! Jeg har også fått øynene opp for smoothiebowl! Altså, se på dette:

Matkunst! Matgleden begynner virkelig å sette inn. Jeg tar sunnere valg ( selv om det også finnes masse godt vegansk som er usunt, og jeg utforsker den verdenen også ;) )

For noen dager siden, laget jeg min første suppe, EVER. Jeg er ikke noe suppe-menneske. Men jeg tror kanskje denne suppen gjorde meg til det? Jeg brukte hvitløk, løk for å legge basen. Grønnsaksbuljong, Spinat, squash og paprika, og kikerter til slutt. Med andre ord: Det jeg fant i kjøleskapet. Så krydret jeg frem til smaken jeg ønsket. Den ble både heit og skarp i smaken. Så nå håper jeg bare jeg klarer å gjenta suksessen senere. Ser for meg at det er en kjekk suppe neste gang det er en forkjølelse på gang.

Jeg skal definitivt lage mer suppe fremover. Og gjerne i store porsjoner og fryse ned. Nettopp til slike dager hvor jeg ikke en gang kommer meg opp trappa på do. For da kan jeg spørre min kjære samboer pent om han kan varme opp til meg. Denne suppen gikk overraskende fort å lage, men når man har dårlige dager med ME, er det ikke ofte at selv de raskeste retter blir uoverkommelige. Så greit å ha litt lettvint mat i bakhånd.

Matgleden florerer i alle fall, og jeg synes det er kjempespennende, selv om det er utfordrende. Jeg bruker nesten ikke oppskrifter og smaker meg frem. Foreløpig har jeg ikke laget noe som smaker helt katastrofalt på den måten, så motivasjonen er fremdeles på topp, haha.


Visste du at bloggen har egen facebookside?

- Følg meg der for oppdateringer når det kommer nye innlegg.

Dere kan også følge meg på min offentlige snapchat, hvor jeg deler livet med ME, hverdagen, veien mot 100% veganer, litt hobbyer, forfatterdrømmen osv. Er aktiv stort sett hver dag!

IMG_3864.jpg
  • Ses der!

Jeg skal bli veganer!

Dere som følger meg på snap, har fått med dere at jeg har startet prosessen med å gå over til et vegansk kosthold og levesett. Jeg er så glad for all støtten jeg har fått i valget mitt. Særlig over nettet, og jeg ønsker å dele denne reisen med dere her inne på bloggen. 

Visste dere at veganisme er et godkjent livssyn?

Hovedprinsippet handler om å ha respekt for alt som lever. 

Det har også mange helsefordeler og er godt for miljøet. 

IMG_2946.JPG

 Jeg er en person som vingler ekstremt på store valg. Skikkelig vanedyr. Så at jeg virkelig er i ferd med å klare denne store omveltningen, imponerer meg. For det vanskeligste er nettopp denne vanebrytingen og det å tilegne seg god og riktig kunnskap. Spesielt om kosthold. Særlig når jeg er syk og har så begrenset med krefter til å komme meg å få handlet, og det kognitive gjør at det å lære går utrolig seigt. Men slow and steady wins the race! Det viktigste for min del, er å ikke gi etter hvis jeg opplever en nedtur, og heller være stolt over at jeg er i prosessen, og jeg føler jeg er godt på vei!

Jeg har snakket om dette allerede, i innlegget "prosjekt vegan", så ta gjerne en titt på det.

Utover dette, ønsker jeg dere GOD HELG!

- Jenny Cornelia